Центр реабілітації та соціальної допомоги Логос




Єдність душі и тіла
Сьогодення живе за законами тотальної ринкової глобалізації – все продається і купується. Найцінніші особистісні речі часто стають основою для потужних комерційних проектів. На здоров’ї і всьому, що з ним пов’язано, на жаль, маніпулюють найбільше.



Неважко прогледіти також тенденцію до поширення найрізноманітніших технік і практик, модно овіяних «традиціями сходу» як знаком якості. Серед такого різноманіття сучасникові важко не «підсісти» на черговий, чітко продуманий у ринкових цілях інформаційний допінг.

Постає логічне запитання: якщо ці численні практики, медитації тощо прийшли до нас зі сходу і майже всі вони тісно пов’язані з конкретними релігіями, то як бути християнину? Глибочінь християнської традиції своїм корінням також сягає сходу. Невже Біблія нічого не говорить про здоров’я?



Чимало біблійних уривків показують, що Богу не байдуже те, як ми ставимося до свого здоров’я. Наприклад, Біблія засуджує шкідливі звички, у тому числі пияцтво та обжерливість: "Не будь поміж тими, що жлуктять вино, поміж тими, що м'ясо собі пожирають". (Приповісті 23:20)

У Законі, який Бог дав стародавньому Ізраїлю, містилися чіткі вказівки, котрі допомагали запобігати поширенню інфекцій, а в деяких випадках— навіть уникнути захворювання. У Законі також були конкретні правила безпеки, котрі допомагали запобігати травмуванню: «Якщо збудуєш новий дім, то зробиш поруччя край покрівлі твоєї, щоб не навести крови на дім твій, коли хто-небудь упаде з нього». (Повторення Закону 22:8). Тож Біблія заохочує нас докладати розсудливих зусиль, аби дбати про своє здоров’я.

Згідно з Біблією, ми хворіємо через те, що перша пара людей збунтувалася проти Бога (Римлян 5:12). До бунту наші прабатьки, Адам і Єва, мали досконале здоров’я. Вони знали, що помруть, якщо перестануть слухатись Бога, який з любов’ю дбав про них: « І заповідав Господь Бог чоловікові, говорячи: Від усілякого дерева в саду ти будеш вільно їсти. А від дерева пізнання добра і зла не їж від нього; бо того ж дня, котрого ти покуштуєш од нього, смертю помреш». (Буття 2:16, 17). Попри це вони свідомо розірвали близькі стосунки з Богом і втратили досконалість.

Свою недосконалість наші прабатьки передали нам. Саме тому, незважаючи на всі зусилля лікарів і вчених, люди далі хворіють.
Людям треба відновити близькі стосунки з Богом. Це можна зробити, якщо дотримуватися його мудрих принципів. Згодом слухняне людство зможе втішатися досконалим здоров’ям і жити в Раю на землі: "І жоден мешканець не скаже: «Я хворий».
Народу, який житиме в тому краї, буде прощено провину". (Ісаї 33:24)
. Бог обіцяє усунути біль, хвороби і смерть: "І почув я гучний голос із престолу, який кликав: Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося!" (Об’явлення 21:3,4).



Апостол Павло пише в 1-ому посланні до коринтян 6:19-20: “Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої? Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!”

В посланні до римлян 12:10-12, 17 апостол Павло розгортає програму позитивних дій для християн: “Любіть один одного братньою любов'ю; випереджайте один одного пошаною! У ревності не лінуйтеся, духом палайте, служіть Господеві, тіштесь надією, утиски терпіть, перебувайте в молитві ... Не платіть нікому злом за зло, дбайте про добре перед усіма людьми!”. Плід такої поведінки і вчинків – мир, спокій, гармонія у стосунках з Богом і людьми, як сказано в Гал. 5: 22: “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість”. Немає потреби доводити, що така життєва постава сприяє фізичному і духовному здоров’ю.

Боже Слово заохочує здоровий спосіб життя, працьовитість, помірність у всьому.



Показовими є результати досліджень американських фахівців з Національного Інституту Вивчення Охорони Здоров’я, опубліковані в журналі Science and Spirit, Summer, 1996, p. 10-11. Вони вивчали вплив Християнства на повсякденне життя великої кількості людей, які намагаються виконувати принаймні деякі настанови Біблії. Були встановлені зв’язки між релігійними переконаннями і показниками стану здоров’я. Ось деякі з них:

- У чоловіків та жінок, які відвідують церкву, ризик смерті від атеросклерозу менший на 50 відсотків.
- У тих, хто цінують релігію і часто відвідують церкву, середній діастолічний тиск крові на 5 мм нижче, ніж у тих, хто не відвідує.
- У курців, які регулярно відвідують церкву (принаймні один раз на тиждень) в 4 рази рідші відхилення від норми діастолічного тиску, ніж у тих, хто не відвідує.
- Літні люди, які відвідують церкву, мають рівень смертності удвічі нижчий, ніж у тих, хто не відвідує.

Ці дослідження також показали більше задоволення життям, меншу вразливість на стреси та депресію і менший негативний вплив стресу на психіку, набагато меншу схильність до шкідливих звичок (алкоголь, тютюн, наркотики), меншу частоту травм, більш часте залучення до здорового способу життя (фізичні вправи, здорове харчування, методи подолання стресу тощо).

Ті, хто намагається зобразити християнство, як джерело ворожнечі, жадібності, експлуатації і зловживань, дивляться не на суть його, а на тих, хто використовує християнство, як прикриття для своїх непохвальних дій та поведінки.

Справжнє християнство формує і підтримує добрий стан здоров’я і заохочує здоровий спосіб життя.



Без сумніву, здоров’я людини – то не лише запорука нормального життя, а й насамперед великий Божий дарунок. І Господь не вимагає подяки за нього, а люблячи просить людину берегти його.

Псалом 29:3 - “ Господи, Боже мій, я кликав до Тебе, і мене вздоровив Ти ”

Марка 11:24 - “ Тому кажу вам: Усе, чого будете просити у молитві, вірте, що одержите, - і буде вам ”


Ми є Божими створіннями, і Бог високо цінує фізичне і моральне здоров’я своїх дітей.
Категорія: СТАТТІ ПРО ЦЕНТР | Додав: shaarelles (2019-10-13) | Автор: Любов Городиська
Переглядів: 979 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 shaarelles • 08:20, 2019-10-13
Все вірно, лише з Господом у серці можемо мати чисте та здорове тіло! Шануймося!
avatar