Центр реабілітації та соціальної допомоги Логос




"Комп'ютерний" час

Ось і добігли до завершення комп’ютерні курси для дітей. З однієї сторони радісно, адже 2019 рік відкриває перед нами теплі обійми літа, де нові враження, відпочинок, канікули у дітей, а з іншої – не відпускають нотки суму, адже припиняться наші зустрічі у комп’ютерному класі.

Сподіваюся, що цей «комп’ютерний» час пройшов для всіх з користю. Маленькі і не дуже слухачі підвищили свій рівень користувача персональним комп’ютером.

Комп’ютерна грамотність у сучасному світі дуже важлива, навіть, якщо тобі лише 8 років. У першу чергу ми поглибили знання з офісних програм (Word, Power Point), без яких не обійтися школяру. Навчилися робити з допомогою комп’ютера кросворди, сканворди. Ще ми познайомилися з розвивальними онлайн-ресурсами для дітей шкільного віку. Особливо було цікаво працювати з ресурсом «Студія коду», де діти зробили крок у складний і цікавий світ програмування. Програмістами, звісно, ми ще не стали, але над завданнями довелося подумати добряче. Працюючи, ми завжди пам’ятали, що Інтернет – це цікаво та захопливо, але потрібно користуватися ним грамотно та безпечно. А наостанок, коли у класі на комп’ютерах встановили нову операційну систему – ми швидко навчилися працювати у ній. Тепер ми ще й користувачі ПК з ОС Linux.

Особисто для мене, викладача цих курсів, це був цікавий досвід. За фахом я вчитель математики та інформатики у школі. Коли до мене вперше звернулися з проханням проводити комп’ютерні курси у центрі «Логос», то я досить довго і з острахом зважувала чи готова я працювати у такому форматі. Заняття повинні були бути незвичними для мене, адже мають нести духовний аспект, кожного заняття потрібно читати із дітьми спільні молитви, а я як педагог відвикла від молитов і святого писання.

Заняття складалися по-різному, адже група дітей була різного віку та з різними потребами, а зацікавити та знайти підхід потрібно було до всіх. Макар, Матвій, Лєра, Влад, Міша, Діма та найстійкіші: Оля, Наталка, Іллюша, Віка - добрі, цікаві, активні та допитливі діти. Частково вдалося задумане зробити, але хотілося б набагато більше! Але кожного заняття ми з дітьми дякували Богу через спільну молитву за можливість навчитися новому та цікавому.

У своїх підсумкових презентаціях діти висловили та проілюстрували (продемонстрували), що свої враження та думки про місце Бога у їхньому житті та враження від навчання. Ось деякі приклади:

« - Бог, який він? 
- На мою думку, Бог добрий, ввічливий, мудрий, справедливий та завжди нам допомагає. (Віка та Іллюша, 9 та 8 років)
- Бог, це людина, яка надихає мене на якісь вчинки. Він добрий, співчутливий і завжди вислухає. Він допомагає мені, коли мені важко. (Оля, 10 років)
- На мою думку , Бог — вісник добра , він допомагає , вказує вірний шлях людям. Бог — творець всього живого, Дух, якому ми поклоняємося , просимо допомоги . (Наталка, 12 років)

- Служба Богу. Що для цього потрібно робити ? 
- Служба Богу — робити добрі справи. Навіть найменші добрі справи є службою добру та Богу. (Наталка)

- Як часто ви спілкуєтесь з Богом?
- Я намагаюсь як найчастіше спілкуватися з Богом. Коли я з ним говорю, я забуваю про всі земні турботи і відчуваю себе спокійно. (Оля)

- Що для мене означає Бог? 
- Бог мені подарував життя, сім’ю, друзів, дім. (Віка та Іллюша)

- Розкажіть ситуацію, у якій вам допоміг Бог?
- Одного разу ми з сім’єю поїхали у супермаркет машиною. Ми вже скупилися, сідаємо їхати, а в нас не заводиться машина. Я швидко зорієнтувалась і вирішила прочитати молитву. Через 2 хвилини ми вже їхали додому і машина їхала як завжди. (Оля)

- Що вам дали ком’ютерні курси?
- На комп’ютерних курсах я дізналась про Годину коду, навчилася робити гарно оформлені презентації. Також я навчилася працювати у ОС Linux. Також я хочу сказати про знайомство з Гейлом і Алісою—вони прекрасні люди! Вони допомогли мені допомогти підтягнути мою англійську (Оля)
- Комп’ютерні курси допомогли дізнатися більше про програми та сам комп’ютер .Трошки про англійську. Було приємно познайомитися з Гейлом та Алісією. На курсах я дізналася більше про Бога та знайшла нових друзів ! (Наталка)

Я дуже вдячна центру «Логос» за такий шанс! Для мене це можливість здобути новий досвід, зробити певні висновки та внести корективи у свою роботу. А також радість і задоволення від того , що змогли навчитися діти.

Надзвичайно цікавим, корисним та приємним було знайомство з волонтерами-американцями Гейлом та Алісією. Вони неймовірні: добрі, чуйні, цікаві люди. Кожну зустріч з ними всі ми чекали з нетерпінням. Завдяки Гейлу та Алісії діти краще почали спілкуватися англійською, а я вивчила деякі слова та фрази.

Але найважливішим для мене стало те, що курси стали поштовхом, щоб задуматися над власним духовним світом. Моя сім’я з дитинства мене навчала, що віра та любов до Бога має бути щирою та непохитною. Але рутина та гонитва за часом почали мене від Нього віддаляти. Я рада, що тепер у моїх думках стало більше думок про Бога.
І от сьогодні завершуючи комп’ютерні курси для дітей, я стою в храмі і разом з моїми вихованцями кажу: « Боже… я дякую Тобі…»

Категорія: СТАТТІ ПРО ЦЕНТР | Додав: shaarelles (2019-06-14) | Автор: Тетяна Марценюк
Переглядів: 822 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 nlola • 12:59, 2019-09-04
Цей проект відбувався на моїх очах, було багато сумнівів та хвилювань. Але цей проект нам вдався. Дякую Богу та людям, які приймали активну участь, а так же дітям за їх креативність та наполегливіст. Особливо хочу подякувати молодому наставнику, чудовій молодій жінці, християнці, Тетяні Юріївні.
avatar