Центр реабілітації та соціальної допомоги Логос




15:51
Під Києвом священник дав притулок 46 біженцям з Донбасу (стаття від 3.06.2014)
Отець Микола взяв кредит, щоб зробити ремонт на покинутій фабриці, і поселив туди людей

Отець Микола Ільницький з смт. Коцюбинське, що під Києвом, прихистив 46 біженців зі сходу, з яких 35 – діти. Переселенців священик поселив у двоповерховій будівлі, де в 1990-х був комбінат з виготовлення дитячих меблів. "Батюшка – золота людина!" – кажуть про нього постояльці.


Витратив мільони

"Ця будівля була покинутою. Там дах протікав, навіть скла у вікнах не було! Селищна рада виділила його нашій громаді і в 2003 році, силами волонтерів, ми зробили в центральному корпусі невеликий ремонт. Ми там відкрили реабілітаційний центр для малозабезпечених сімей. Хто ж знав тоді, що через десять років тут житимуть біженці!" – розповів нам отець Микола.


За словами священика, перших переселенців він прихистив ще в березні – 9 сімей військових, які виїхали з Криму після анексії півострова Росією. "Щоб зробити капітальний ремонт, мені довелося взяти в банку кредит на 1 млн грн. За ці гроші повністю привели в порядок центральний корпус будівлі і частково – ліве крило. Купили меблі, постільну білизну, ковдри... З часом родини військових роз'їхалися по інших містах України – жити і працювати, і з 9 сімей залишилися тільки дві. А коли на сході України почали звірствувати сепаратисти, я вирішив, що буду приймати біженців з "гарячих точок". Зараз у нашому центрі живуть близько 46 осіб, з яких 35 – діти. Біженці приїхали з Донецька, Краматорська, Слов'янська, Дружківки, Горлівки та Макіївки", – каже отець Микола.

За словами священика, він зміг би прийняти ще 40 переселенців, але грошей на ремонт у нього немає. "Я і так не знаю, як розплатитися за банківську позику, яку я взяв під ремонт. А адже закінчити потрібно ще ліве крило, щоб туди можна було поселити ще людей. Але потрібні гроші – ще як мінімум тисяч 500", – каже отець Микола.

Теніс і їжа

Живуть біженці на першому і другому поверхах, в маленьких кімнатах площею 3 на 3 метри. З меблів – два ліжка і пара тумбочок, більше сюди просто не поміщається. Туалети і душові – загальні на поверсі. Дорослі живуть в кімнаті по дві особи, а діти – по четверо: для них встановлені двоярусні ліжка.


Для малюків також обладнали ігрову кімнату з настільним тенісом. На першому поверсі – їдальня і кухня де переселенці готують їжу і дивляться телевізор. З продуктами допомагають волонтери – привозять овочі, молочні продукти, м'ясо, але продовольства завжди не вистачає. Є навіть маленька молитовна кімната. "Живемо, що називається, в тісноті, та не в образі. А що поробиш, якщо вдома нас переслідують лише за те, що ми хочемо жити в Україні, а не в якійсь республіці?! Є надія, що скоро все закінчиться і ми зможемо повернутися додому", – говорить біженець з Донецька Дмитро.


"За нами вночі прийшли люди зі зброєю"

Житель Донецької області Сергій Лісютін приїхав до Києва 12 травня разом з дружиною і 11-ма дітьми (5 хлопчиків і 6 дівчаток) віком від двох років до 21 року. "Ми приїхали з Дружківки. Бігти довелося після того, як уночі до нас прийшли 15 озброєних сепаратистів. Вони шукали в нашій квартирі бійців "Правого сектору" і звинувачували мене і мою сім'ю в допомозі українським військовим. Я завжди виступав за єдину Україну, але ризикувати життям дітей просто не міг", – розповів Сергій. За словами біженця, до Києва він з сім'єю добирався на двох мікроавтобусах. "Нам пощастило: за день до втечі військові рознесли блокпост сепаратистів, і нашому виїзду ніхто не перешкоджав", – згадує він. Уже в Києві від знайомої дізнався, що отець Микола приймає біженців. "Він – золота людина! Стільки зробив для нас добра. Але влаштовуватись в столиці ми не плануємо – повернемося, коли припиниться ця страшна війна", – каже Сергій.

Біженців вже нікуди селити

Тільки за останній місяць в Київ приїхало понад три тисячі переселенців з Донецької та Луганської областей, де досі тривають криваві сутички українських військових і терористів. За словами Вадима Кодачігова, голови Координаційного центру допомоги вимушеним переселенцям КМДА, щодня до них по допомогу звертаються понад 50 осіб. "Люди приїжджають без нічого – хапають діток і біжать зі своїх будинків, подалі від куль. Але в Києві на всіх не вистачає тимчасового житла. Ми вже заселили практично все, що можна було заселити, а потік людей не зменшується. Я навіть передав листа до Кабміну, щоб людям якось допомогли з житлом, виділили хоча б ще один санаторій", – говорить Кодачігов.
Переглядів: 764 | Додав: shaarelles | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar