Центр реабілітації та соціальної допомоги Логос




Воскресіння Христове дає нам шанс
Воскресіння Христове дає нам шанс. Духовно відродитися, очиститися і почати нове життя під силу кожному — протоієрей Микола Ільницький
Для цього необхідні лише віра і бажання. Сенс цих зрозумілих кожному, здавалося б простих, слів настоятель Спасо-Преображенського собору в смт. Коцюбинському Київської області, керівник християнського центру "Логос" протоієрей Микола Ільницький розуміє не тільки теоретично. Чудеса духовного зцілення він бачить практично щодня. Керований ним реабілітаційний центр, що займається служінням людям вулиці, унікальний своєю ефективністю. Адже не секрет, що душевні проблеми безпосередньо пов'язані з духовним станом людської душі. І кому як не Церкві займатися душевним лікуванням.
- «Як справляєш гостину, клич убогих, калік, кривих та сліпих, і будеш блаженний, бо не мають вони чим віддати тобі, віддасться ж тобі за воскресіння праведних!» Ці слова можна прочитати в Святому Письмі. Але в реальному житті наш світ частіше керується правилом: «ти мені - я тобі». Ви ж робите все безкорисливо. Звідки беруться сили?
- В основі створення християнського центру "Логос" лежать принципи служіння ближньому і євангельські слова: «любов Христова об'єднує нас». Принцип християнського служіння передбачає безкорисливість, засновану на любові і милосерді. Адже і Христос прийшов у цей світ не для того, щоб Йому служили, а для того, щоб послужити нам. Він навіть помер за нас на хресті і воскрес, щоб ми мали шанс відродитися. І наше завдання - допомогти людям використати цей шанс.
Християнський центр "Логос" був створений у 2003 році. У 2005-му розпочалося служіння в смт Коцюбинському. На початку це були діти-сироти, діти-інваліди, багатодітні сім'ї. Для них організовувалися благодійні акції. Цим людям і сьогодні ми регулярно допомагаємо - роздаємо продукти харчування, одяг, а також на благодійній основі в міру сил частково надаємо медичний супровід і підтримку.
У 2012 році ми розпочали новий етап в житті нашого центру - служіння для людей вулиці. На сьогоднішній день ми будуємо для них благодійну їдальню на 50-70 місць, а також у цьому приміщенні передбачена медична та психологічна підтримка.
Завдання нашого центру - це реабілітація, соціальна адаптація, а також цілісний підхід до зміни життя людини. Адже люди вулиці - це соціальна категорія громадян, які в силу якихось життєвих обставин або ж психосоматичної залежності (алкоголь, наркотики) стали на неправильний життєвий шлях. Завдання центру — допомогти тим, хто оступилися, реабілітуватися, соціально адаптуватися, повернутися до нормального життя - влаштуватися на роботу, створити сім'ю, тобто, почати нове, повноцінне життя.
Звичайно, на цьому шляху багато проблем, багато ще не вирішених питань, тому що доводитися надавати допомогу не тільки у вигляді їжі та одягу, але, перш за все, необхідна невідкладна медична допомога та медичний супровід і надалі, адже люди вулиці, як правило, нездорові і мають цілий букет запущених хвороб. Допомагати у працевлаштуванні і супроводжувати процес оновлення, процес соціальної адаптації теж не просто. Але завдяки волонтерам і добрій волі всіх, хто нам допомагає, з Божою допомогою, багато що вдається зробити.
- Цього літа нас чекає велике свято - 1025-річчя хрещення Русі. Як, на Ваш погляд, відбився цей величезний часовий період на історії нашої країни, менталітеті населення і долях українців?
- Це свято не тільки історичне, але й духовне. Свято, що нагадує нам про духовний статус нашої території - нашої держави і кожного з нас. Ще раз ми згадуємо з величезною вдячністю подію 988 року, ми прославляємо рівноапостольного князя Володимира, адже саме він обрав для нашої історії шлях Христа.
Але слід пам'ятати, що бути християнином - не проста формальність. Це означає прагнути змін зовнішніх і внутрішніх. Бути християнином - означає дозволити собі ту еволюцію душі, духовну еволюцію свідомості, яку задумав для нас Бог. Це означає зробити свій вибір, і цей вибір підтверджувати кожен день. І оскільки наші святі предки зробили цей вибір, сьогодні завдання кожного з нас - підтвердити своїм життям, своїм прикладом те, що ми сповідуємо, те, до чого ми належимо і історично, і духовно.
Подія - ювілей хрещення Русі - нагадує кожному з нас про те, що час рухається, що з плином його видозмінюється образ нашого світу, змінюються і люди, але головне залишається незмінним. І те, що залишається незмінним, - це звичайно ті християнські ідеали, про які говорить Христос кожному з нас. Ідеали правди, милосердя, доброти, служіння і любові. Все це повинно об'єднувати нас, повинно покласти край чварам і непорозумінням. Бо ми діти нашого Єдиного Бога.
У контексті свята ювілею хрещення Русі я хочу привітати всіх з великим святом Пасхи — Світлого Христового Воскресіння. Це перемога над смертю, це тріумф Христової проповіді, це кульмінація Його життя. Апостол Павло говорить, що якщо Христос не воскрес, то віра наша марна. Великдень - надзвичайно радісне свято. Адже всі ми маємо можливість відродитися, духовно очиститися. Кожному з нас дано новий шанс. Це шанс - вірити, шанс - слідувати своїм життям за Христом. Це момент, коли ми виголошуємо разом: "Христос Воскрес! Воістину Воскрес!". Любові, миру, радості, злагоди вам всім, і нехай Господь відкриє нам наші серця.
Категорія: СТАТТІ ПРО ЦЕНТР | Додав: Логос (2013-05-04)
Переглядів: 4461 | Теги: Воскресіння Христове дає нам шанс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar